De blokkades in je hoofd

Ik heb het zelf mogen ervaren, een hoofd vol blokkades te hebben. Het heeft verschillende namen en verschillende gradaties. Bij mij had het de naam “depressie”. Eigenlijk wel de zwartste periode van mijn leven maar daarnaast ook de meest leerzame periode van mijn leven! 

Gelukkig zijn er ook een hoop mensen die hier geen ervaring mee hebben en wil het graag proberen uit te leggen. In mijn proces van het begrijpen kwam ik een filmpje tegen van een zwarte hond. Deze zwarte hond voedt zich door jouw angsten en onzekerheden. Dus hoe langer deze periode is zonder dat jij hulp/oplossing vindt hoe groter deze wordt.
Ik begrijp dat je nu niet helemaal door hebt wat dit met blokkades te maken hebt maar deze hond drukt je motivatie naar beneden, laat je geïrriteerd reageren op dingen die niet nodig zijn en het haalt een heel groot deel van je zelfvertrouwen weg. Doordat die dingen alleen maar groeien en je positiviteit alleen maar daalt. Krijg je last van blokkades in je hoofd. “De vorige keer lukte het ook niet dus waarom zou ik het nu proberen?”. En zo zak je steeds dieper weg in negatieve gedachten. 

Dit was natuurlijk een jip & janneke uitleg maar werkt het vaak wel om de boodschap over te brengen. Vooral voor de mensen die er geen ervaring in hebben en wel willen begrijpen wat je meemaakt.
(Waardeer deze mensen want ze zijn er voor je in een periode dat het slecht met je gaat;)) 

Merk je dat je hier last van hebt?
Dan raadt ik aan om een keer naar je huisarts te gaan om hierover te praten. Nee je bent niet gek, nee je hoeft niet naar een psycholoog of wat dan ook. Maar praten kan een hele goede oplossing zijn! 

Toen ik de blog begon te schrijven wilde ik het eigenlijk vooral hebben over depressie en wat het met je doet. Maar ik denk dat het voor iedereen anders is, de termijn waarop zoiets binnensluipt, de oorzaak etc. Dit zijn allemaal factoren die invloed hebben op gradatie van je blokkade/depressie en natuurlijk ook je proces van herstel. 

Bij mij was het heel duidelijk waardoor de blokkades ontstonden en achteraf nog duidelijker waarom deze alleen maar groeide. Ze groeide zelfs zo erg dat ik niet eens meer doorhad wie ik zelf was(Ja dat was geen makkelijke periode). Maargoed we hebben ervan geleerd, ons verlies genomen en we gaan weer door! 

Belangrijkste is dat als je merkt dat dit gebeurd bij iemand in je omgeving: Ben er voor ze! Ga ze niet continu vragen hoe het gaat want dat vind niemand fijn. Ok, ze hebben een probleem maar dat is niet in een week opgelost. Geef ze de ruimte maar blijf er wel voor ze zijn(tenminste als het een echte vriendschap is). Ga af en toe leuke dingen doen om ze af te leiden van de situatie waar ze in zitten. Neem ze mee naar buiten, weg uit de comfort-zone! Maar soms is het ook heel fijn om iemand te hebben waar je gewoon even je echte verhaal kwijt kan zonder oordelen. Maar laat ze zelf bepalen of ze erover willen praten of niet. 

Ik ben geen expert in heel blokkades in je hoofd of depressie maar ik heb er wel ervaring mee. Zowel bij mezelf als bij mensen in mijn omgeving. De dingen die ik hierboven heb geschreven zijn oplossingen die zullen werken maar de allerbelangrijkste is: Gun jezelf de tijd! 

One thought on “De blokkades in je hoofd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *