De Cliniclown

Iedereen kent het gevoel wel. Die vriendschap waarbij het altijd maar eenrichtings-verkeer is. Je mag alles van de ander aan horen maar vooral wordt je gebruikt om het slechte nieuws te delen.
Een vriendschap(of relatie) hoeft natuurlijk niet perfect gebalanceerd te zijn en is het geven en nemen. Maar onder aan de streep moet er wel wederzijdse interesse zijn.

Ik noem dit “De cliniclown”. Je bent er alleen om de ander op te vrolijken en zodra het weer goed gaat met diegene dan zie je diegene een stuk minder.
We zijn allemaal schuldig aan het gebruiken van een Cliniclown en waarschijnlijk ook het zijn van de Cliniclown!
Maar het vervelendste is de periode na het “emotioneel gebruikt worden”. Het kan echt als een steek voelen dat je in de steek wordt gelaten door een ander persoon. Dit zelfs zonder dat anderen het door hebben of dat jij het laat merken. 


Om er voor iemand te zijn in tijden dat diegene het nodig heeft is het beste dat er is. Dit is ook iets dat ik alleen maar motiveer. Maar onder aan de streep is het heel belangrijk dat je jezelf niet verliest en je die focus vast blijft houden. Vroeger had ik het heel moeilijk met het horen van andermans ellende. Eenmaal die ellende gehoord kon ik er heel weinig mee, en merkte ik dat het heel lang bij mij bleef hangen. Alleen vertelde ik dit niet tegen iemand. Ik werd dus eigenlijk gewoon een pakezel zonder dat ikzelf of anderen mijn bagage zagen.

Om misschien nog even terug te komen op waarom ik het “De Cliniclown” noem. Iedereen weet natuurlijk wel wat een Cliniclown doet. Die vrolijkt zieke kinderen/patienten op zodat zij afleiding krijgen van de pijn die ze hebben.
Dan zal jij(of ik) niet snel een emotioneel verhaal aanhoren in een clownspak met een roos die water schiet. Maar het is meer een denkbeeldige cliniclown. 

Hoe egoistisch het ergens ook is, als jij merkt dat de verhouding bij jullie vriendschap niet gelijk zijn. Dan mag jij dat ook gewoon zeggen. Mocht dit een echte vriendschap zijn dan zal de ander dit ook alleen maar begrijpen/inzien. Maar mocht het eenrichtingsverkeer zijn dan zal de ander waarschijnlijk reageren met teksten als: “Ik vind maar dat je overdrijft” of iets in die richting.

Belangrijkste is dat jij een cirkel met mensen creëert waarbij jij je fijn voelt. Mensen waar jij klaar voor wil staan. Maar zij ook zeker ook voor jou willen klaar staan!
De enige Cliniclown die ik motiveer om bij je te dragen, is de Cliniclown die je voor jezelf kan zijn! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *