Nooit te hoeven werken! Of juist altijd aan het werk?

Dat is zoals veel mensen het zien, je eigen uren bepalen en eigen baas zijn. Best….thing….ever!
Ondernemer zijn, het is niet voor iedereen weggelegd. Maar toch zijn er heel veel mensen die ik spreek die het heel graag willen zijn. Maar waarom dan? 

Wat is er zo bijzonder aan het zijn van een ondernemer? Op papier is het misschien wel de domste beslissing ooit. Je werkt ongeveer 100 uur per week zodat je niet 40 uur voor iemand anders hoeft te werken!
“Ja maar Willem-Jan, het geeft heel veel vrijheid in plaats van het 9 tot 5 bestaan”. Daar heb je natuurlijk gelijk in.

Om een inzicht te geven in mijn ervaring als ondernemer. Ik ben op 16 maart 2012 gestart als ondernemer. Precies 3 maanden nadat ik mijn diploma had behaald ben ik gestart met ondernemen. Zoals ik het vroeger zelf weleens heb omschreven, was het een impuls-actie. Maar natuurlijk is dat eigenlijk wat ondernemen is. Je gevoel voelen en niet te lang twijfelen. Maar gewoon doen! De dag dat deze blog online is gegaan ben ik dus iets meer dan 7 jaar ondernemer. Niet slecht voor iemand van 30 he! 
Ok Smulders, terug naar het verhaal. Genoeg veren in je reet gestoken! 

Goed, ondernemen is het mooiste dat er is naar mijn mening. Het is niet altijd makkelijk maar dat is werken voor een baas ook zeker niet.
Het fijnste vind ik dat ik niet beperkt wordt in mijn doen en laten. Niemand verteld mij welke uren ik moet werken, wat mijn werkplek is of hoeveel uren ik ergens in moet steken.
Om deze drie voorbeelden even uit te leggen: Ik heb elk jaar wel een periode of twee waarbij ik het heerlijk vind om ’s avonds/’s nachts te werken. Ik ga dit ook niet proberen te veranderen want het werkt en blijkbaar heeft mijn lichaam/geest daar dan behoefte aan.

Mijn werkplek: Een ondernemer heeft zijn telefoon en laptop nodig om te werken. Dus het kan goed zijn dat als je mij in de ochtend belt, ik nog in bed lig! Grotendeels van de tijd ben ik dan wel gewoon aan het werk maar niemand hoort aan de telefoon of ik netjes gekleed ben of mijn pyama aan heb;) .
En met goed weer werk ik vaak op mijn dakterras, ook al zo ideaal!

Het grappige is dat ik ook weleens hoor dat ik relatief weinig verplichtingen heb. Dat is alles behalve waar. Als ik niet werk, heb ik geen inkomen. Dus dit is al verplichting 1, ik kan natuurlijk wel uitslapen en ’s avonds werken maar ik werk elke week met verplichte deadlines.
De volgende verplichting is er een naar jezelf. Discipline is enorm belangrijk en je hebt juist wel veel verantwoordelijkheden. Voor verschillende opdrachtgevers ben ik hun schakel naar de buitenwereld. Doe je iets fout dan verpest je ook de reputatie of geloofwaardigheid van dit bedrijf. 

Mijn zus en ik hebben weleens discussies gehad over “wat jij wel hebt en ik niet”. Je weet wel, die lekker-puh-uh kinderachtige discussie’s. Om het even op een rijtje te zetten: 


Loondienst:

  • Verplichte werktijden/uren
  • Vast inkomen
  • Zekerheid van inkomen
  • Soms nog voordelen om te werken voor bepaalde ondernemingen

Ondernemer:

  • Geen verplichte werktijden, mits zo afgesproken met klant natuurlijk! 
  • Geen vast inkomen, dus geen minimum maar ook geen maximum! 
  • Geen zekerheid van een inkomen
  • Voordelen dat je zelf kan bepalen wanneer je werkt. Natuurlijk eerst je deadlines af hebben! Maar als de zon schijnt kan jij er voor kiezen om op het terras verder te werken!

Deze discussie kan natuurlijk nog jaren doorgaan maar het belangrijkste is dat jij je fijn voelt bij je situatie. Sommige mensen hebben meer behoefte aan zekerheid. Anderen willen wat meer risico hebben en kiezen er dan voor om meer uren te werken.

Er zijn nog heel veel meer dingen die ik kan vertellen over ondernemen. Maar op dit moment is het half 2 ’s nachts op een zaterdagavond en ga ik lekker slapen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *