Rennen & Stilstaan

Mijn vorige blog ging over hetgeen wat ik het leukste vind van allemaal, namelijk ondernemen. Het Ik hoor bijna altijd van mensen dat ze dit heel graag zouden willen: “een eigen bedrijf/onderneming”. Maar wat komt er nu eigenlijk allemaal bij kijken?

We gaan uiteraard beginnen met de positieve dingen, want wij nederlanders zijn altijd al zo goed in klagen. Dadelijk wordt deze blog niet serieus genomen!
Inmiddels ben ik 30 jaar en onderneem ik al 7,5 jaar. Ik heb nog nooit een vaste baan gehad, dus het kan zijn dat ik een beetje bevooroordeeld ben. Dus vergeef me als ik iets verkeerd interpreteer! 

Vrijheid, dit is het meest positieve dat je kan creëren door een ondernemer te zijn. Je bent je eigen baas, je bepaald je eigen uren en hoeft je niet te verantwoorden tegenover wie dan ook. Behalve tegen klanten natuurlijk, want los van dat je je eigen uren bepaald, is je werk continu bepaald door deadlines! 

Inkomen, dit kan zowel een pluspunt als minpunt zijn. Om een idee te geven, ik heb geen basis-salaris. Oftewel ik begin mijn maand altijd in de schulden(mijn vaste kosten). Er zijn maanden bij dat mijn vaste kosten hoger blijven dan mijn inkomen. Dat is heel vervelend natuurlijk. Maar je moet naar het totale plaatje kijken, dus kijk over het hele jaar wat je inkomen is. En niet per maand!

Rennen en stil staan. Tuurlijk is dit bij elke baan zo, het is nooit altijd even druk maar in mijn ogen heb je bij een vaste baan altijd wel een joggend-tempo. Oftewel je bent altijd in beweging. Als ondernemer ben je dat natuurlijk ook wel, maar op het moment dat je niet voor een klant aan het werk bent, dan heb je ook geen inkomsten. Daarom bestempel ik het als “stil-staan”, misschien niet helemaal fair, maar dat is iets wat je voor jezelf mag bepalen.

Alles is mogelijk, je bent je eigen beperking. Ik weet niet of dit voor iedereen geldt want elk persoon is anders. Ik leer mezelf alles aan, wil ik iets leren dan geef ik het vaak maximaal een maand en dan kan ik het. Ik wil altijd al veel dingen begrijpen en als je iets begrijpt dan kan je je erin verdiepen. Ik kan werkzaam zijn als zzp’er, maar op dit moment ben ik bezig met 5 projecten die allemaal tot een grootschalige onderneming kunnen groeien. Dus ik kan straks ook als eigenaar/directeur/manusje-van-alles werkzaam zijn bij mijn eigen ondernemingen. 

Als je jezelf al beperkt met zinnen als: “ik weet niet of ik dat wel kan”, dan denk ik niet dat ondernemen iets voor jou is. Niet om lullig te doen hoor, maar je moet kansen zien en daarop focussen en energie uithalen. Als je mindset al negatief is, dan word het een hele zware rit. 

Jullie zullen nu wel denken: Ok, ondernemen..tof, maar nu de negatieve dingen.
Ik vind het lastig om negatief te zijn over iets waar ik heb mee leren leven. Puur omdat het voor mij gewenning is geworden.
Heel veel zzp’ers nemen bijvoorbeeld een kantoor, niks mis mee. Ideaal om je werk en wonen te splitsen, want anders woon je op je werkplek of werk je op je woonplek. Hier heb ik ook lang over getwijfeld. Maar ik vind het juist heerlijk om de vrijheid te hebben dat ik kan werken waar ik wil. Zonder dat ik steeds moet denken: Oh shit, als ik dat wil doen, dan moet ik even langs kantoor om iets op te halen. Ik zie een kantoor, voor een zzp’er die geen directe klanten hoeft te ontvangen, echt als een beperking. Je creëert een kantoorbaan voor jezelf terwijl je juist kiest voor vrijheid.

Zoals sommige mensen het mooi zeggen: “je bent je eigen baas, dus eigenlijk werk je nooit”. Lieve mensen, ik zal die zin even voor jullie veranderen: “Ik ben mijn eigen baas, ik werk altijd”. Er is geen moment dat ik niet denk aan werk en dat is iets waar ik mee leef. Jullie kijken uit naar je pensioen? Als mijn gezondheid het toelaat werk ik tot mijn laatste dag! 

Ik wil niemand afschrikken om niet voor jezelf te beginnen, juist alleen maar motiveren. Maar het is geen rooskleurig-verhaal. Het is hard werken, neemt veel stress met zich mee en nog erger: heel veel onzekerheden.
Dit zijn wel allemaal dingen waar je tegen moet kunnen!

Mocht je interesse hebben om te starten met je eigen onderneming? Of als je ideeën hebt die je wil verwezenlijken, mag je natuurlijk altijd een berichtje sturen. Vind het leuk om een sparringspartner te zijn en zie het liefst iedereen om mij heen alleen maar slagen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *