Kudde-dieren

Deze blog gaat er vooral over dat waarom wij mensen blindelings volgen als er iets geroepen word in de richting van: “Dit is goed voor je” “Dit is goed voor het milieu”.
Eigenlijk is dit al de hele essentie van de blog, maar om het toch wat leuker en langer te maken zal ik mezelf wat meer uitleggen.

Nee, ik probeer niet als een cynisch mannetje over te komen. Maar vraag je zelf eens af waarom bepaalde dingen gezegd worden. En nog belangrijker, wat is het proces wat erachter zit.
Ik zal eens een voorbeeld geven om het duidelijker te maken.

Het bedrijf Tesla, werkt aan enorm indrukwekkende producten die met het eind-product goed zijn voor het milieu. Hierdoor worden er door de overheid subsidies opgegooid waardoor het heel interessant is om de auto’s van oa Tesla te gaan rijden. Maar waarschijnlijk heeft niemand door dat de ontwikkeling en productie van de accu’s en andere elektrische systemen in de Tesla, vele malen schadelijker is dan hetzelfde proces bij een benzine/diesel auto.
Begin dit jaar is een onderzoek online gekomen waar uitgerekend is wanneer het break-even punt van een elektrische auto is. Dit is op de 700.000 km! De meeste nederlanders rijden niet eens 200.000 km met dezelfde auto. En dan ook nog eens dat met de bouwkwaliteit van de Tesla’s, deze auto’s waarschijnlijk niet eens 700.000 km aan kunnen. 

En toch zie je iedereen vol trots rijden in hun tesla of andere elektrische auto met het idee: “Ik heb geen uitstoot dus ik ben goed bezig”. Nee vriend, je bent vooral goed bezig voor je eigen portomonee, aangezien er nu nog subsidie op die auto’s zit. 9 van de 10 mensen denken buiten hun elektrische auto namelijk totaal niet aan het milieu. 

En ik begrijp als geen ander dat als je een nieuwe techniek wil introduceren je tijd nodig hebt en dat het op het begin meer kost dan later. Maar waarom wordt diesel dan op dit moment zo afgestraft? In een duits onderzoek naar de top 3 schoonste auto’s, staat een mercedes c-klasse diesel op plek nummer 3.
Dan laat ik ook nog een achterwege dat de ADAC(duitse ANWB) gisteren heeft gepubliceerd dat op dit moment aardgas(LPG) het meest milieuvriendelijk is. 

Dit is wat ik nu bedoel met kudde-dieren, zoveel mensen die gewoon maar volgen omdat de media iets roept. Vooral zonder zelf na te denken over wat bepaalde producten voor gevolgen hebben in het productie-proces. 


Het klinkt natuurlijk alsof ik dit type met een aluminiumfolie-hoedje als ik zeg: “dat je niet alles moet geloven wat je verteld word”. Maar het is wel zo, denk voor jezelf en blijf vragen stellen tot alles beantwoord is! 

De hele vegan-rage krijgt ook veel meer aandacht dan bijvoorbeeld het plastic probleem in ons water. Terwijl het plastic probleem gewoon letterlijk een probleem is en de vegan-rage alleen nog heeft laten zien dat het eind-product beter is. Verdiep je eens in de productie van soja-bonen.

Kijk verder dan je eigen media je voorhoudt en gebruik je hersenen waarvoor ze gebruikt zijn! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *